Reading  -  Tomorrow Never Dies

PROJECTS / COMMERCIAL

Tomorrow Never Dies

An ambitious training facility fulfils its green agenda in a discreet corner of Negeri Sembilan

 
LOCATION / SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN
 
SITE AREA / 21,853M2
 
BUILDING AREA / 2,265M2
 
COMPLETION / 2017
 
ARCHITECT / HIJJAS ARCHITECTS AND PLANNERS
 
LEAD ARCHITECT / SERINA HIJJAS
 
PROJECT TEAM / LIM CHIUN WEE, ATISHAY JAHN, ADELINE LIAW, ASKAREE ZAHARUDIN, NAZIRULL PAIJO
 
INTERIOR DESIGNER / REZZUAN, YEOH & ONG SDN BHD
 
CONTRACTORS / AWARD CONSORTIUM SDN BHD (MAIN) & UBBIM RESOURCES SDN BHD (EARTHWORK)
 
C&S CONSULTANT / WEB STRUCTURES (M) SDN BHD
 
M&E CONSULTANT / PERUNDING EAGLES ENGINEERS SDN BHD
 
QUANTITY SURVEYOR / JUBM SDN BHD
 
LANDSCAPE ARCHITECT / PENTAGO LANDSCAPE SDN BHD
 
GBI CXS / KFM ENERGY SERVICES SDN BHD
 
GBI FACILITATOR / HIJJAS ARCHITECTS AND PLANNERS

At 60m above sea level, the part-submerged, part-cantilevered hilltop facility known as the Environmental Preservation and Innovation Centre (EPIC) would make a great setting for a Bond film; albeit one devoid of villains, uniformed henchmen and stockpiles of uranium-enriched WMD.

Its function as a training and future R&D facility is ostensibly altruistic; more preservation than world domination, more pro-nature than pro-nuclear. And while not situated in the Swiss Alps, it is by and large secluded, operating in a discreet corner of Negeri Sembilan that is home to Malaysia’s first, and world’s largest, integrated waste management centre.

The brainchild of owner-operator Cenviro Sdn Bhd, a waste management firm, EPIC was envisioned as the catalyst for an ambitious Silicon Valley-inspired Eco-Park – a 100-acre development for established companies and institutions, and their state-of-the-art tech, to drive the recycling and recovery industry.

From the outset, expectations were high. The design had to be green, equal parts sustainability and iconicity, nurture industry-certified human capital, and demonstrate Cenviro’s shift to be a leader in waste management, recovery and renewable energy.

It was a tall order by any description, and a commission Cenviro that entrusted to renowned architects and planners Hijjas to realise and deliver.

Terra Firma

The 2,265m2 design, sitting on the park’s highest elevation, shows remarkable restraint: two prismatic structures, extruding from an elegant plane, emerges from the hill. One is seemingly anchored to the bedrock, the other is thrust above ground on slender pilotis.

“We were exploring a facility that could grow and expand with the smallest visible footprint on the hill. Our first approach was completely subterranean,” elaborates Serina Hijjas, the project director and lead architect.

“But the client wanted a 360-degree view of their estates, both waste management centre and Eco-Park, so we popped-up the office wing for that purpose.” Keeping to the small footprint, she adds that future R&D facilities will all be belowground.

Working within such parameters has not in any way produced a redacted architecture. On the contrary, design statements such as the multipurpose hall are further emboldened, its double-height proposition of cast-in situ concrete and glass façade punching out of the hillside with dramatic effect.

To read the full story, purchase and download a digital copy of d+a's Issue 103 (April/May 2018) from Magzter

By:
Nizar Musa
Photography:
Ming Thein
Date:
09 June 2018

SEARCH ANYTHING AND HIT ENTER